PREDSEDNIK KINE SLETEO U BEOGRAD: Pogledajte kako je izgledao doček Si Đinpinga na aerodromu (FOTO)
Vučić i Si Đinping, Foto: Printscreen/RTS

POSETA KINESKOG PREDSEDNIKA

PREDSEDNIK KINE SLETEO U BEOGRAD: Pogledajte kako je izgledao doček Si Đinpinga na aerodromu (FOTO)

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina

Objavljeno: 22:18h

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gde će da boravi u okviru zvanične dvodnevne posete Srbiji, 7. i 8. maja. Kineskog lidera dočekuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posete sve je organizovano na najvišem nivou.

21.55 - Doček upriličen folklorom

Doček Si Đinpinga je upriličen je muzičkim programom koji je počeo folklornim ansamblom

Si Đinping
foto: PRINTSCREEN/RTS

21.50 - Srdačan susret dvojice lidera

Predsednik Vučić dočegao je kineskog lidera na beogradskom aerodromu.

Vučić i Si Đinping
Vučić i Si Đinpingfoto: Printscreen/RTS

21.40 - Avion sa kineskim predsednikom sleteo na beogradski aerodrom

Avion sa kineskim liderom Si Đinpingom sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekuju srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

1 / 4 Foto: PRINTSCREEN/RTS

Beograd je unapred postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Na Kuli Beograd osvanule su srpska i kineska zastava.

00:15

Srpska i kineska zastava na Kuli Beograd

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji obezbeđuje oko 3.400 policajaca, a garda ga dočekuje na aerodromu. Doček će biti upriličen folklorom, cvećem, a biće postavljene i kinesko-srpske zastavice duž celog puta.

Svečani doček u sredu ispred Palate "Srbija"

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate "Srbija". Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Bonus video:

04:01

KOLIKO JE KINA ULOŽILA U SRBIJU? Stručnjaci odgonetnuli: Pupinov most im je bio prva investicija u Evropi, a sada ulažu milijarde!

(Espreso/Kurir/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.